FAQ
Kravmärkta ekologiska bär växer på ett område som är kontrollerat och godkänt för ekologisk produktion.
Organisationen KRAV kräver bland annat att marken som ger bären inte skall ha konstgödslats de senaste tre åren eller ha planterats med skogsplantor behandlade med kemiska bekämpningsmedel. Det ekologiska området får inte heller ligga för nära en trafikerad väg eller i ett av länsstyrelsen klassat riskområde.
Plockningen av bären kontrolleras så att miljön, växter och djur inte hotas p.g.a. bärplockningen.
De människor som sedan köper upp bären är väl insatta i KRAVs regler och kan intyga att bären är plockade på det godkända området. Kontrollanten skall också ha möjlighet att identifiera vilka som plockat bären och var bären plockats samt kunna intervjua plockarna.
Syltning förstör en del antioxidanter, men forskningen pekar på att de mesta av dessa nyttiga ämnen kvarstår.
Om förpackningen är oöppnad har det ingen betydelse om den är ekologisk eller ej.
Har man öppnat burken är hållbarheten något kortare, men förvarar man den kallt skall det inte vara några problem.
Det är ett privilegium att dagligen få arbeta med råvaror från naturens skafferi och en självklarhet att använda moderna och skonsamma förädlingsmetoder genom hela processen från plockning till lockning.
De flesta bär och frukter plockas för hand. Efter rensning och sköljning hamnar de i frysen eller direkt ner i kokgrytan.
Fast egentligen kokar vi inte produkterna. Frukten och bären värms under vacuum till cirka 70 grader. Detta är en skonsam behandling av råvaran som till stor del behåller sin konsistens, smak, färg och vitaminhalt. Bären går inte sönder och man utvinner fylligare smak.
Vatten och socker tillsätts. För att få en jämnare konsistens används fruktpektin. Till vissa sorter används även naturliga aromer, smakförstärkare eller kryddor för att höja och komplettera råvarans egen karaktär.
Från grytan pumpas sylten eller saften ut i ett system av rör och slangar, som leder till en tappstation där långa rader av glasburkar, plasthinkar, flaskor, dunkar eller stålcontainrar väntar. Efter fyllnig tillsluts emballaget och paketeras efter kundens behov. Sedan bär det av ut ur fabriken för vidare distribution. Kanske till Dig!
Hafis produkter består huvudsakligen av frukter, bär och socker.
Vår ambition är att uppnå bästa möjliga smak med så liten sockertillsats som möjligt.
Sockermängden hänger samman med vilken frukt som används och vilkenkaraktär som ska uppnås.
Tillsätter vi till exempel 45 g socker till 50 g rabarber blir totalsockerhalten 49 g per 100 g rabarbersylt eftersom även rabarbern innehåller en naturlig mängd socker.
På Livsmedelsverkets hemsida, www.slv.se finns information om tillsatser i livsmedel och ingredienser som rör allergier och överkänslighet.
Du får gärna kontakta oss direkt så försöker vi hjälpa till.
E-posta oss: office@hafi.com eller ring vår växel: 035-55008.
Skillnaden mellan marmelad och sylt är konsistensen, eller snarare att de frukter man oftast gör marmelad på har mer pektin i sitt skal än de frukter och bär man vanligtvis gör sylt på. Marmelad görs oftast på citrusfrukter.
Vanligt är att användningsområdet styr beteckningen.
Marmelad räknas mer till kategorin pålägg, medan sylt oftare fungerar som tillbehör till maträtter.
Ursprungligen kommer ordet marmelad från portugisiskans ”marmelada” som framställs av frukten från växten Kvitten, ”Marmelo” på portugisiska.
Pektin är ett naturligt geléämne som förekommer i frukt och bär i olika omfattning. Störst halt av pektin har omogna äpplen, citroner, vinbär och kvitten.
En ekologisk sylt eller marmelad måste innehålla ekologiskt godkända råvaror. 100 procent av frukten och bären måste vara skördade i kravgodkända odlingar och skogar. Produkten får inte innehålla konserveringsmedel eller syntetiska färg-, arom- och smakämnen.
Hafis delikatessprodukter säljs i delikatessbutiker och saluhallar runt om i Sverige.
Här finner du din närmsta återförsäljare.
Finns de inte på din ort, fråga butiksinnehavaren om de är villiga att ta in produkterna eller kontakta oss så försöker vi hjälpa till.
Vill du med säkerhet ha tillgång till hela sortimentet och ta del av våra nyheter direkt skall du hälsa på i Hafis egen fabriksbutik, på den Halländska västkusten.
I vissa produkter använder vi konserveringsmedel för att vara på den säkra sidan att de inte förstörs av bakterier, jästsvampar eller mögel.
Det är framför allt i produkter som förpackas i plastemballage som konserveringsmedel behöver tillsättas eftersom plast släpper igenom syre och inte går att fylla vid lika hög temperatur som glasemballage. Lingon och hjortron utgör undantag då dessa naturligt innehåller hög grad av konserveringsmedel, och vi saluför därför dessa produkter utan konserveringsmedel även i plasthinkar. Undantag görs även för produkter med mycket hög sockermängd.
Konserveringsmedel tillsätts i safter på plastdunk och i vissa safter på glasflaska.
Våra ekologiska sylter och safter innehåller inget konserveringsmedel och skall därför alltid förvaras i kylskåp när de öppnats!
De som gör sylt och saft hemma i köket tillsätter vanligtvis t ex natriumbensoat för att förhindra att saften jäser.
Kaliumsorbat är också ett vanligt och noga beprövat konserveringsmedel som används för att förhindra mögel.
Vi använder kaliumsorbat och natriumbensoat som är noga utvärderade och godkända av Livsmedelsverket.
I en liter utspädd saft (1+4) återfinns 0,25 gram kaliumsorbat och 0,15 gram natriumbensoat.