HAFIS HISTORIA
Hafis historia är en berättelse om hur ett mejeri omvandlas till musteri som utvecklas till syltfabrik och dagens livsmedelsindustri i Brännarp. Det är en berättelse om musteriets grundare Karl Dellgren, de personer som stod vid hans sida och alla familjemedlemmar och medarbetare som genom åren skapat dagens Hafi.
Karl Dellgrens liv är värt att porträtteras. Inte främst för att han är vår pappas morfar och grundare till det företag som vi som är nuvarande ägare tagit över efter våra föräldrar. Utan snarare för att han personifierar mod, kreativitet och uppfinningsrikedom. Många som kände honom har beskrivit Karl som oerhört snäll och i det närmaste besatt av att realisera nya idéer.
Häromåret hittade vi en låda på vinden full av äldre dokument. Ett brev till ”Herr Civilingeniör Karl Dellgren” daterat den 11 april 1943 drog till sig uppmärksamheten. Brevet innehåller en mängd resonemang, kemiska formler och tekniska beskrivningar om framställning av ett fulländat pektin. Nedtecknade beskrivningar om syltframställning visar att Karl tidigt hade en ambition att utveckla sitt lilla nystartade äppelmusteri.
Sedan studietiden på Chalmers hade han praktiserat ett vetenskapligt arbetssätt. En lång rad patent hade undertecknats av honom och när musteriet öppnade 1938 hade även ett flertal av hans uppfinningar sett dagens ljus, både i Sverige och på andra sidan Atlanten.
Karl konstruerade en fruktpress efter egenhändigt framställd ritning. Tillsammans med sina två yngsta barn Siv och Arne, samt dotterns fästman Bernt Bjurklint startade han bolaget Hallands Musteriet AB i Heberg utanför Falkenberg år 1938.
Expansion av verksamheten krävde en ändamålsenlig lokal. I det lilla samhället Brännarp som vuxit upp i samband med järnvägens dragning mellan Halmstad och Varberg på 1880-talet fanns ett nedlagt mejeri med tillhörande bostad. Musteriet inreddes i den massiva granitbyggnaden försedd med utlastningsbrygga mot järnvägens stickspår.
Runt om i världen rasar det stora kriget; son och svärson var inkallade. Karl var för det mesta ensam i sin bostad i Brännarp. Nattetid undgår han inte de högljudda tågen fyllda med tyska soldater med destination Norge. Dagtid fanns förmodligen få stilla stunder som bjöd till eftertanke.
I sitt lilla kök i Brännarp hade han gott om tid att experimentera. Han var fast besluten att ”frambringa en fulländad kristallklar gelé”. Däremot var det svårare att få tillgång till råvaror. Trots ransonering fick han tag på socker på nära håll hos lanthandlaren Tage Bönnell som huserade i grannfastigheten. Frukter och bär var det besvärligare att få tag i eftersom kriget tvingade privata hushåll och gårdar att konservera för husbehov.
År 1942 födde Karls dotter Siv sonen Hans Bjurklint. Första julen firade den lilla familjen hos morfar Karl i Brännarp. Som tonåring sommarjobbade Hans på Hafi och 1979 tog han och hustrun Gunilla över driften av syltfabriken.
Svenska skogs- och trädgårdsbär har alltid utgjort grunden i hafisortimentet, men exotiska råvaror och spännande smakkombinationer har varit uppskattade produkter i många årtionden. Genom vår farfar Bernt Bjurklints säljbolag spreds hafiprodukterna till storhushåll över hela Sverige under 1960- och 1970-talen. Stora mängder gelé, saft och mos såldes till skolor, lasarett och regementen. Körsbärssylt, Ananasrippel och Tuttifruttiblandning var några av de smaker som uppskattades av konditorier och våffelstugor.
Sortimentet var fram till slutet av 1970-talet inriktad på storkök och speciella artiklar för bagerier och konditorier. Det gällde att förse kunden med ändamålsenliga produkter och utveckla sortimentet. Kreativitet och noggrannhet skulle gå hand i hand enligt Karl Dellgren. Han beskrev för sina medarbetare att:
”Ett fullgott gelé bör vara klart, genomskinligt och gnistrande. När det stjälpes ur sin behållare skall det behålla den ursprungliga formen, dallra, men icke flyta ut. Det skall vara gelatinaktigt men icke sirapsartad, klistrigt eller klibbigt och bör i största görliga mån kvarhålla lukten och smaken av den frukt, ur vilket det blivit framställt. Gelé är en vetenskaplig produkt, men för en stor del tillverkare har det varit en fråga om tur eller otur. Om produkten ej blev fast så var det till att koka om igen. Det slöseri med tid och pengar, som omkokningen för med sig, kunde ha bortfallit om man vetenskapligt förberett tillverkningen.”
Som tonåring sommarjobbade Hans på Hafi och 1979 tog han och Gunilla över driften av syltfabriken.
Under ledning av Hans och Gunilla Bjurklint utvecklas företaget till ett modernt industriföretag. De fortsatte företagets inriktning mot industrisylt och lönsamma bageriartiklar, samt hittade också en ny nisch – exportsylt baserad på svenska bär. Tillsammans med en kund i Hamburg introducerade Hafi lingondricka på den tyska marknaden. Drycken gjorde succé och banade väg för försäljning av lingonsylt över hela världen.
Specialutvecklade fyllningar och toppingar av exotiska frukter dominerade produktionen under 1980-talet.
I takt med att kundantalet ökade gjordes nyinvesteringar i syltfabriken. En av de första stora vacuumgrytorna installerades i Brännarp.
På Hafi har vi genom åren haft glädjen att behålla medarbetare under lång tid.
Karl-Erik Andersson arbetade på Hafi i 42 år. Här i ivrigt samtal med Landshövdingen efter att Hafi fördubblat sin omsättning och export.
DAGENS HAFI
En viktig milstolpe i Hafis åttioåriga historia var utbyggnad av fabrik och kontor år 2014. Att integrera det nya med det gamla var en given utgångspunkt. Inspiration till kontorets design hämtades bland annat från verksamhetens historia där fasadens kopparplåt anspelar på syltkokeriets äldsta syltgrytor i koppar. Avsikten med den nya anläggningen var att utvidga produktionen och förbättra arbetsmiljön, samt möjliggöra omställning till förnybar energi.
Företagets åttioåriga historia är värd att firas. I samband med jubileet invigs Hafis syltbutik. Platsen för butiken var given – den gamla mejeribyggnaden där Karl Dellgren startade det lilla musteriet.
Soliga hälsningar från
Familjen Bjurklint